לב העיר - תיירות אשדוד

לב העיר

המסלול בלב העיר ההומה חוצה את מרכזה המוניציפלי והתרבותי, חולף על פני כמה מסמליה הבולטים, ממשיך למוזיאון הנחשב כיחיד במינו בעולם ולפרויקט הדגל של העיר, שמציע שפע של אטרקציות לכל סוגי המבקרים, ונחתם במרינה, מהיפות והגדולות בישראל.

הנקודה הראשונה במסלול, כיכר אילן רמון

, ממוקמת בשדרות מנחם בגין – עורק תחבורה ראשי בעיר, שנמתח ממחלף עד הלום שבמזרח, הכניסה הדרומית של אשדוד, ועד המרינה הכחולה שבמערב. תושבי העיר לרוב מזהים את הכיכר בשמה הקודם: "כיכר הסיטי", או בכינוייה "כיכר הקריה", "כיכר המחט" או "כיכר השפיץ", ולא בשמה הרשמי, שהוענק לה ב-2010 לזכר האסטרונאוט הישראלי שנספה באסון מעבורת החלל קולומביה ב-2003.
מכאן ניתן להמשיך בהליכה עד לסוף המסלול, אך יש להביא בחשבון כי לא מדובר במסלול מעגלי, כך שבנקודת הסיום יש לעלות על אוטובוס בכדי לחזור לכיכר, או לצעוד במעלה הרחוב פרק זמן לא מבוטל. ההנחיות הבאות ממוענות לצועדים הנלהבים, אך בהחלט ניתן להגיע מאתר לאתר לאורך המסלול גם באמצעות רכבכם. ויש גם אפשרות ביניים טובה: להגיע ברכבכם לחניון הקריה, שנמצא במרכזו של המסלול, וממנו להמשיך ברגל לכל הנקודות.

מהכיכר המשיכו מערבה בשדרות מנחם בגין, המשובצות במגוון רחב של חנויות, מסעדות ובתי קפה.

במפגש עם שדרות הרצל, כשמולכם נראה קניון הסיטי תראו מימינכם פארק גדול. זהו פארק הסיטי הצפוני, שבו מדשאות, פינות ישיבה ומתקני שעשועים לילדים.

משמאלכם נמצא פארק הסיטי הדרומי, הידוע גם בשם "גן הקריה". זהו אחד מבין כ-300 מתחמי השעשועים הפזורים בעיר אשדוד.

המשיכו בהליכה בשדרות מנחם בגין. מעט אחרי קניון הסיטי הגדול (ובתחומו) שוכנת התחנה המרכזית של העיר. לכאן מגיעים קווי אוטובוס מכל חלקי הארץ. מיד אחרי התחנה, מימין, שוכן גן העיר, שבו מבחר בתי עסק, מסעדות ובתי קפה. המשיכו וחצו את רחוב הגדוד העברי.

מולכם משתרעת קריית התרבות של העיר.

בחלק זה של רובע הקריה (הידוע גם כ"רובע הסיטי") נמצא לבה הפועם של העיר, שבו גם מרוכזים רוב מוסדות הציבור, התרבות והמסחר שלה. מימינכם ניצב המבנה המרשים של עיריית אשדוד. בכניסה למבנה ניצב פסל האבן "שניים עשר שבטים" של האמן אדוארד דולקרט, שנוצר לפי התיאור התנ"כי של 12 אבני החושן של הכהן הגדול. זהו רק אחד מני כ-300 פסלים הפזורים ברחבי העיר.

משמאל לבית העירייה תראו את פירמידת הזכוכית של מרכז מונארט לאמנויות

, מרכז התרבות הרב-תחומי שבתחומיו פועלים הקונסרבטוריון העירוני "אקדמא", בית הספר לבלט והמרכז למחול, האופרה, להקות הייצוג המקומיות והתזמורות העירוניות

וכן את מוזיאון אשדוד לאמנות המוערך, שזוכה להכרה ארצית ובינלאומית.

מבנה המרכז, עם גג הזכוכית, שהוקם בשנות התשעים, תוכנן בידי האדריכל משה לופנפלד, שאחראי על תכנון מבנים ידועים רבים בארץ, ואף באשדוד עצמה (ראו "בית קנדה" במסלול "לאורך הים: נוסטלגיה, היסטוריה וניחוח תבלינים").

בטרם נחנך המוזיאון שבמרכז, הוא עבר שורה של שינויים מבניים, עליהם היו אמונים האדריכלים רפי סגל, אייל ויצמן ומנואל הרץ. חללי התצוגה עוצבו בהשראת המבנים המלבניים של מכולות הנמל והפכו לסימן ההיכר של המוזיאון החדשני, שנפתח למבקרים ב-2003.

ממערב למוזיאון ובסמוך לו שוכן בית יד לבנים,

המארח אירועי תרבות רבים – מהצגות ומופעי סטנד-אפ, דרך ערבי זמר עברי ומופעי בידור ועד לאירועים עירוניים וטקסים רשמיים. באכסדרה העליונה של המבנה מוצגות תערוכות מתחלפות של אמנים תושבי העיר והסביבה.
8. מבית יד לבנים תוכלו לרדת אל רחבת המשכן לאמנויות הבמה הפיס אשדוד, שנחנך ב-2012 והפך במהרה לאחד מסמלי העיר, בשל עיצובו הייחודי וצורתו המעניינת, המזכירה גל גדול או לווייתן שעלה מן הים.

בצאתכם מקרית התרבות המשיכו מערבה בשדרות מנחם בגין. מולכם נמצאת הכיכר ע"ש קהילת יהודי סלוניקי, הידועה יותר בשמה העממי "כיכר המפרשים".

הכיכר, שמנציחה את אשדוד כעיר ים, היא מסמליה הבולטים. הפסל, פרי יצירתו המרשימה של האמן ישראל הדני, מתנשא לגובה של 15 מטר ועשוי פלדה מרותכת וצבועה, המדמה מפרשיות ששטות על פני המים.
פנו ימינה בכיכר, לשדרות משה דיין והמשיכו בהליכה צפונה. מימינכם תוכלו להתרשם שוב מהמבנה המודרני של המשכן לאמנויות הבמה. בהמשך, במפגש הרחוב עם רחוב הבנים, מימין, תבחינו בפסל ברונזה מרשים. זהו "שמשון הגיבור", פרי יצירתו של האמן ברוך וינד, המוקדש לזכר גיבורי השואה ומלחמות ישראל. המשיכו ישר בשדרות משה דיין, כשמשמאלכם כבר נראה המתחם של אחד מהפרויקטים הגדולים שהוקמו בעיר, אליו תגיעו בהמשך המסלול: פארק אשדוד-ים.

לאחר כמאתיים מטר תגיעו לפארק מגדלי התאומים,

מימין, ולאנדרטה המוקדשת לזכר הנרצחים במתקפת הטרור בארצות הברית, ב-11 בספטמבר 2001, בהם גם ארבעה ישראלים: אלונה אברהם (תושבת העיר) ז"ל, שי לוינהר ז"ל מנווה מונסון, דני לוין ז"ל מירושלים וחגי שפי ז"ל מתל אביב. 

משמאל לאנדרטה ניצב

בית הכנסת תהילת ציון

, שנבנה בידי דוד בן מנחם, המוהל המיתולוגי של אשדוד.

המוזיאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן

כעת חצו את הפארק שבלב השכונה הפסטורלית של רובע ד', כשמימינכם גן השעשועים לילדים, והמשיכו עד סופו. עלו במדרגות שמימין ותגיעו לרחוב השייטים, המשיכו ישר ולאחר כחמישים מטר פנו ימינה בשביל המוביל אל המוזיאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן.

בצאתכם מהמוזיאון פנו ימינה, ושוב ימינה, בעקבות השילוט למרכז קהילתי ד'. הסמטה השלווה מתחברת בסופה עם רחוב הצוללים. חצו את הרחוב והמשיכו ישר עד לשדרות ירושלים. פנו ימינה ומולכם – בסוף הרחוב – תוכלו לראות את המדרגות המובילות לנקודה הבאה במסלול:

פארק אשדוד-ים,

המשתרע על פני שטח של כ-200 דונם בין לב העיר למרינה הכחולה. הפארק יכול בקלות לספק לכם תעסוקה במשך יום שלם. בהתאם לזמן העומד לרשותכם ולכוח שנותר בכם, תוכלו להחליט אם לסיים את המסלול כאן או להמשיך אל

המרינה הכחולה.

בכדי להגיע אל המרינה חצו את הפארק וצאו משער מספר 6, לכיוון הים והמרכז לחינוך ספורט ימי, שמשמאלו שוכנת המרינה, השלישית בגודלה בישראל. מעגן היאכטות המודרני מציע 550 מקומות עגינה ומהווה חלק מקומפלקס תיירות ונופש מיוחד במינו, הכולל בין השאר מסעדות ובתי קפה. בשונה ממרינות אחרות בארץ, בשטח המרינה הכחולה תוכלו לשוטט בחופשיות.

close

FEEDBACK

Description

Accessibility Statement

array(0) { }