בעקבות השמש - תיירות אשדוד

בעקבות השמש

המסלול לאורך חלקה הדרומי של רצועת החוף האשדודית מוביל אל שרידיה של המצודה המרשימה ביותר שהוקמה בארץ בתקופה הערבית הקדומה, חולף על פני כמה מהכיכרות המפורסמות ביותר בעיר ונחתם באחד מהחופים היפים ביותר במישור החוף.

בדרככם אל הנקודה הראשונה במסלול תיסעו בשדרות משה דיין, לאורך קו החוף היפה של העיר, באזור ששימש לאורך אלפי שנים כתחנת מסחר ועיר נמל מרכזית. מימינכם טיילת הספורט והנופש, שנמתחת משוק אשדוד-ים (ראו במסלול "לאורך הים: נוסטלגיה וניחוח תבלינים בין בתי העיר הראשונים") שבחוף לידו לאורך כל רובע י"א, וכוללת, מלבד מסלול הליכה, גם פינות ישיבה, שולחנות פיקניק, מתקני ספורט וכושר ובחלקה אף מרוצפת בפסיפס אמנותי מרשים.

בנסיעתכם דרומה שימו לב משמאל לווילות היפות. עד להקמת רובע הקריה, רובע י"ב ורובע ט"ו, רובע י"א נחשב כיוקרתי ביותר באשדוד. כיום אזור זה הוא עדיין בין המבוקשים והיקרים בעיר. במפגש של שדרות משה דיין עם רחוב נחל הירקון נמצאת כיכר הצועדים, ע"ש גיל קקו. אנשי חברת החשמל, מתחנת הכוח אשכול, הם שיזמו את עיצוב הכיכר והדמויות הנדמות כצועדות בה, לזכר חברם, גיל קקו ז"ל, שנהרג בתאונת דרכים בזמן שירותו הצבאי. האמן אהרון שני יצר את הפסלים ממתכת, באופן המדמה פעולות יומיומיות, כגון הליכה, ריצה וטיול נינוח. כל אחד מהפסלים "זכה" למראה ייחודי.

המשיכו דרומה בשדרות משה דיין ופנו ימינה בכיכר השלום, ע"ש יעל אסרף, בעקבות השילוט למצודה. פסל "השלום השביר" שבכיכר הוא פרי יצירתו של האמן דוד סוזנה מ-2002. הפסל, העשוי אבן ומתכת מוזהבת, מייצג את שבריריותו של השלום באזור, ואת התקווה לעתיד טוב יותר.

מטרים ספורים לאחר הפנייה תוכלו כבר להבחין משמאל בשרידיה המרשימים של מצודת אשדוד-ים,

הממוקמים מטרים ספורים מקו המים, בחוף שזכה לשם ההולם בפי התושבים: "חוף המצודה". האתר הארכיאולוגי, מהחשובים ביותר באזור, מציג שרידים, שהמוקדמים שבהם מתוארכים לתקופת הברזל, לפני כ-3,000 שנה, אז אשדוד היתה אחת מחמש ערי הפלישתים, ואף החשובה שבהן.
מצודת אשדוד-ים נבנתה בידי סרגון השני, מלך אשור, במטרה למנוע פלישה לתחומי העיר. באותה תקופה היתה אשדוד-ים עיר מסחר משגשגת, והיו בה בין היתר מבנים מפוארים, רציף גדול ומזח רחב וכנסיות רבות. האתר המרשים נחשב כיום כאחד המקומות הרומנטיים ביותר באשדוד. תוכלו לחזות מכאן בשקיעות מרהיבות בכל ימות השנה, ובשלהי הקיץ אף ליהנות מפריחתם היפה של נר הלילה וחבצלת החוף הלבנה.

מכאן המשיכו לאחד משרידי מערכת האיתות המרשימה שהובילה ממצודת אשדוד-ים ועד לרמלה – המיצדית.

חיזרו לשדרות משה דיין ופנו ימינה. הרחק מולכם תוכלו לראות את פסל עין השמש הגדול שבמרכזה של כיכר היובל, אליה תגיעו בהמשך. פנו שמאלה ברחוב מוטה גור וכעבור מספר מטרים פנו ימינה לרחוב בטהובן וימינה לרחוב ואן-גוך. המשיכו עם הכביש המתעקל שמאלה והופך לרחוב חסידי אומות העולם, ובהמשך, מולכם, תראו את הגבעה הקטנה שבלב הכיכר, שעליה שרידי המיצדית.

מגדל האיתות העתיק, שנבנה במקביל למצודת אשדוד-ים בתקופה האיסלמית הקדומה, שוכן בלב השכונה המודרנית והפסטורלית שברובע ט"ו. בצדה המערבי של הכיכר יש גרם מדרגות המוביל אל ראש הגבעה (בצד הדרומי יש כניסה נוספת, המתאימה לעגלות ילדים). טפסו בו והגיעו אל שרידי המיצדית, ששימשה נקודה מקשרת בין אשדוד לשלטון הערבי שישב בעיר המחוז רמלה.

לאחר שנהניתם מהנוף היפה הנשקף ממרומי הגבעה, המשיכו דרומה ברחוב חסידי אומות העולם לעבר הנקודה הבאה במסלול, מרחק הליכה של דקותיים. חצו את שדרות מונטיפיורי ומולכם, בצד שמאל, תבחינו בבית הכנסת היפה בית הכנסת שאר יישוב.

ממדרגות בית הכנסת נשקף חוף ימה היפה של אשדוד. כעת חיזרו לשדרות מונטיפיורי ופנו שמאלה לכיוון כיכר היובל

. הפסל הגדול שבלב הכיכר הפך לאחד מסממני ההיכר של העיר. פסל עין השמש, המתנשא לגובה של 18 מטר, הוא פרי יצירתו של האמן מוטי מזרחי, ובעיני רבים מדובר ביצירת אמנות מונומנטלית ויוצאת דופן.

צידה המזרחי של העדשה הענקית, המזכירה עין, הוא צהוב ומייצג את השמש, ואילו צידה המערבי אפור-כסוף ומייצג את הירח. במרכז ישנה עדשת זכוכית קטנה יותר, חצי שקופה, המאפשרת לשמש ולירח כמו להילכד או להיבלע בזוויות מסוימות לתוך העין המרושתת הזו. הפסל נעוץ על צידו בכיפת אבנים אפורה בקוטר של שלושים מטר, ומוקף בכיכר אליפטית גדולה.

לאחר שהתרשמתם מהפסל תוכלו להמשיך רגלית לכיוון חוף הים, מרחק הליכה של כ-300 מטר בלבד, או לחזור אל רכבכם ולנסוע אליו. חוף באר שבע,

החוף המוסדר הדרומי ביותר באשדוד ומהחופים היפים של מישור החוף, אשר נחנך ב-2010 ומאז זכה לאינספור שמות וכינויים, בהם חוף ט"ו, חוף הריביירה, החוף הדרומי, חוף העיגולים והחוף החדש. את שמו העדכני קיבל בשנת 2014, לאחר שראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', פנה לראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, בבקשה לקרוא לחוף על שמה של בירת הנגב, כמחווה לעיר הדרומית.

בדרככם אל החוף האטרקטיבי, מצפון לכיכר שבפתח הכניסה לחוף, ומדרום-מערב לשרידיה של מצודת אשדוד-ים, שוכן אתר ארכיאולוגי נוסף, שבו התגלו ממצאים מרתקים מתקופות שונות: מתקופת הברונזה המאוחרת ועד לתקופה הממלוכית. המתחם המבוצר דמוי הפרסה מוקף חומה עבה, ובסביבתו נמצאו יסודות של מבנים שונים ובריכות. החוקרים מעריכים כי הביצור נבנה בידי שליט מקומי שמרד בשלטון האשורי בימיו של סרגון השני. ייתכן כי בשל חפירות ארכיאולוגיות הנערכות במקום לא תתאפשר גישה אליו.

close

FEEDBACK

Description

Accessibility Statement

array(0) { }